26.12.2022.
Društvo

MITROVČANKA TEA GAŠPAR KOVAČIĆ SVOJE ISKUSTVO SA CELIJAKIJOM DELI SA HILJADAMA OBOLELIH NA SVOM INTERNET BLOGU

Da celijakija ne bude teret

 

  • Kada sam shvatila da su celijakija i bezglutenska ishrana ustvari način života, kojeg se morate striktno pridržavati, svoju profesiju sam usmerila na pisanje bloga glutenfree-tea.com, sa receptima, putopisima i člancima. Oni predstavljaju smernice koje mogu pomoći drugim obolelim osobama koje se tek susreću sa celijakijom, kaže Tea Gašpar Kovačić

Zamislite da morate promeniti život iz korena, u onom trenutku kada ste se tek navikli na svet u kojem živite. A, onda morate da promenite svoje navike, svoju ishranu i svakodnevnicu. To nije lako, a posebno nije lako kada je u pitanju dete od 10 godina kojem je potvrđena celijakija. Tada počinje priča Tee Gašpar Kovačić o celijakiji i bezglutenskoj ishrani.
– Moja priča je drugačija. Meni je najpre otkriven during sa sedam godina. To je takođe autoimuno oboljenje koje iziskuje bezglutensku dijetu i kada se otkrije, istraživanja se dalje usmeravaju na celijakiju. Ja imam gen za celijakiju, kao i moja sestra, koja je klasičan celijakičar već 30 godina. U mojoj porodici je već bilo poznato o čemu se radi. Na taj način su lakše povezali during sa celijakijom jer devedesetih godina je malo ko znao šta je celijakija, a posebno šta je to bezglutenska dijeta, ovako Tea započinje priču.
U vreme kada je Tea bila devojčica, uslovi za nabavku bezglutenske hrane su bili teški. Nije postojala mogućnost da se kupi kvalitetno bezglutensko brašno, a o slatkišima ili testeninama da se ne govori. Tea kaže da joj je tada najviše značila roditeljska ljubav i razumevanje. Bilo je teško doći i do pravih informacija i recepata, koje je njihova majka zapisivala i sastavila u jednoj knjizi. Mnogo godina kasnije Tea je osavremenila taj način pomaganja drugima, te je otvorila internet blog.
– Kada sam shvatila da su celijakija i bezglutenska ishrana ustvari način života, kojeg se morate striktno pridržavati, svoju profesiju sam usmerila na pisanje bloga glutenfree-tea.com, sa receptima, putopisima i člancima. Oni predstavljaju smernice koje mogu pomoći drugim obolelim osobama koje se tek susreću sa celijakijom, da se lakše snađu na tom putu. Mnogo mi se ljudi obraća sa raznim pitanjima i na društvenim mrežama, pogotovo kada tek dobiju dijagnozu celijakije. Najteža je ta bezglutenska dijeta koja je na izgled laka, ali kad se njome pozabavite malo dublje, onda shvatite da opasnost postoji na sve strane. Nama je najveći problem kontaminacija, jer i oni proizvodi koji po prirodi ne sadrže gluten, kao što je kukuruzno brašno, mogu biti kontaminirani pšeničnim brašnom, ukoliko se melju u istom mlinu. Počela sam da pišem i putopise, jer su nama putovanja stresna, pošto nikad ne znamo da li tamo gde ćemo boraviti ima nešto što smemo da pojedemo. Zato pišem o tome gde sam bila, koja sam mesta posetila, gde je hrana bezbedna i da li ima bezglutenskih proizvoda da se kupe. To mnogima znači, kao i meni kada naletim na takav članak, objašnjava Tea.
Celijakija osim što unosi nov način ishrane, vrlo često sa sobom nosi i probleme za obolelog, na koje svaka porodica mora biti spremna, a to su reakcije okoline.
– Dešava se da roditelj kaže da mu je teško da gleda svoje dete koje želi neku tortu, pa mu onda da malo parče da pojede. To je pogrešno i ravno tome da ste mu dali otrov. Takođe, važno je da se ne narušava samopouzdanje detetu predstavljanjem celijakije lošom. Jednostavno zbog nje će voditi više računa o sebi i o svom zdravlju, ako im se prezentuje na pravi način, kaže naša sagovornica.
U Teinoj kući se priprema isključivo bezglutenska hrana. I njena deca su nasledila gen za celijakiju. Međutim, kako kaže, postojanje gena ne znači da će doći do razvitka oboljenja. Celijakija je „kameleonska“ koja se može manifestovati kroz veliki broj simptoma. Od dijareje ili opstipacije, preko nadutosti i gasova. Ponekad se manifestuje i kroz anemiju, zastoj u razvoju ili izostanak menstrualnog ciklusa kod ženskog pola, zatim i dijabetes, poremećaj rada štitne žlezde ili sterilitet.

Nerazumevanje češće od razumevanja

– Ja sam češće nailazila na nerazumevanje, nego na razumevanje. Primer za to su društvena okupljanja. Par mojih prijatelja je to shvatilo kako treba i izađu mi u susret, da mogu i ja da se počastim nečim kada ih posetim. Ljudima sa celijakijom bi veoma značilo kada bi okolina bila zainteresovana da se informiše o tome šta mogu da vam ponude, jer im tako pokazujete da mislite na njih. To je svakako voće, kog ima u svakom domaćinstvu, objašnjava Tea, koja se prisetila detinjstva kada joj je celijakija nateže padala. U takvim trenucima najvažnije da dete sa celijakijom bude ohrabreno da nije drugačije od druge dece, da nije manje vredno, već samo da vodi drugačiji način života.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.