18.05.2017.
Kultura

Stara Pazova: Slovačko VHV se vraća komediji

„Đavo u bračnom raju“ pred publikom

Slovačko pozorište VHV u Staroj Pazovi 28. aprila premijerno je izašlo pred svoju vernu publiku sa komedijom „Đavo u bračnom raju“ po tekstu Ferka Urbaneka, a u režiji Anjičke Balaž.
Ova popularna jednočinka Ferka Urbaneka iz Slovačke, iako objavljena pre skoro sto godina i danas je aktuelna jer obrađuje uvek aktuelnu temu o bračnim zgodama i nezgodama, koje nastaju zbog spletkarenja i mogu naškoditi celoj porodici. Inače dela iz pera Ferka Urbaneka nisu prvi put u repertoaru ovog pozorišta. U prošlom veku reditelji amateri su često birali njegove tekstove.
Mlada rediteljka Anjička Balaž, koja je do sada režirala nekoliko dečjih predstava, jednu omladinsku i jednu dramu posegla je za komedijom pored toga što je želela režirati komediju i zbog toga, što u poslednje vreme ovaj žanr i nije tako često zastpljen u repertoaru ovog pozorišta.
– Htela sam da nasmejem publiku, a to je izgleda najteže u pozorištu. Za to je potreban dobar tekst i iskusni glumci. Dobrih glumaca ovo pozorište ima a tekst jednočinke mi je bio osnovno polazište, jer sam u predstavu uvela još nekoliko likova, za koje sam smatrala da bi bili dobri za komične scene. Pored toga učinilo mi se zgodno da iskoristim dvojezičnosti, slovački – srpski jezik, jer jednu ulogu igra glumica iz mešovinog braka i pokazalo se to kao dobro. I to je izazvalo komičnost u predstavi – rekla je Anjička Balaž.
U predstavi igraju već iskusni glumci koji za sobom imaju deset, dvadeset, trideset čak i više od četrdeset godina na daskama koje život znače, kao što su: Igor Piskla, Zdenko Kožik, Vladimir Vereš, Zlatko Fabri, Anna Kanaš. Oni su dokazali da su savladali sve prepreke i uspeli nasmejati publiku. Pored njih rame uz rame igrali su i mlade glumačke nade koje su se odlično snašle na sceni: Ivor Pokoracki, Jana Ruman, Anamarija Simonović, Valentina Vereš. Dakle iskustvo starijih i mlade glumačke snage doneli su na scenu komediju, koja je sedeći po buri aplauza dobro ocenjena u gledalištu.
Funkcionalna scenografija i dobri svetlosni i zvučni efekti dopunili su dobru glumačku igru. Premijera za koju su se pripremali tri meseca celom ansamblu znači nastavak rada i pored toga što su sa igrom zadovoljni, kao i dosta repriza da predstava bude još bolja, uigranija.

Ana Simonović

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.