16.03.2017.
Hronika

Policijska akcija „Pluton 2“

Privođenje bivšeg direktora Doma zdravlja u Inđiji

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 47 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.
Kako stoji u zvaničnom saopštenju policije od 6. marta, akcija „Pluton 2“ sprovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru, a osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, Grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.896.090.232,00 dinara, odnosno preko 17,5 miliona evra.
Kako se navodi u zvaničnom policijskom saopštenju, uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.
Među uhapšenima su bili bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja „Dr Milorad – Mika Pavlović“ u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica.
Izvršenjem ovih krivičnih dela oštećeni su budžet Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, budžet Grada Beograda, JP „Srbija šume“, Dom zdravlja „Dr Milorad – Mika Pavlović“, Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP „Gas“, AMSS, „Gas-petrol“, akcionari AD „Alfa Plam“ iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su bivše odgovorno lice Doma zdravlja „Dr Milorad – Mika Pavlović“ u Inđiji V.P. (1958) i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i nenamensko trošenje budžetskih sredstava.
Postoje osnovi sumnje, navodi se u policijskom saopštenju, da je V.P. od 2005. do 2016. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, u nameri pribavljanja koristi za sebe i drugog, počinio navedena krivična dela kroz nezakonite radnje u postupcima javnih nabavki i poslovne saradnje sa drugim pravnim licima. Na taj način osumnjičeni je oštetio Dom zdravlja „Dr Milorad – Mika Pavlović“ za 15.971.194 dinara.
Prema najnovijim informacijama, Tužilaštvo je odredilo da se bivši direktor inđijskog Doma zdravlja brani sa slobode.

VLADIMIR GAK, PREDSEDNIK INĐIJSKE OPŠTINE
Dokaz da pravna država funkcioniše

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak nesposredno nakon lišenja slobode bivšeg direktora Doma zdravlja u Inđiji istakao je da je zadovoljan da pravna država u ovom delu funkcioniše, jer je nasleđeni dug u Domu zdravlja jedan od najvećih u Srbiji, kada su takve institucije u pitanju što, po njegovim rečima, ne može da prođe bez utvrđivanja odgovornosti lica koja su tada rukovodila tom zdravstvenom ustanovom.
– Nisam srećan i ne likujem kada bilo ko doživi neku sudbinu koja nije normalna, životna, ali sam vrlo srećan kada se građanima Srbije, Inđije dokaže da se zakon poštuje, kada se privedu pravdi svi oni koji zloupotrebe svoj službeni položaj i poverenje koje su dobili od građana – kaže Gak i dodaje:
– Ja neću da prejudiciram da li tu ima odgovornosti ili nema, ali lično smatram da ima elemenata, dok je na nadležnim državnim organima da to ustanove, nakon čega će celokupna javnost biti obaveštena kako je taj postupak okončan.
Predsednik Opštine Inđija potvrdio je da su podneli tri krivične prijave protiv bivšeg direktora Doma zdravlja na osnovu ustanovljenih propusta u radu.
– Posle nas su i nadležni za privredni kriminal ušli u dokumentaciju Doma zdravlja i mislim da su oni pronašli još neka krivična dela, koja mi nismo uspeli da lociramo u prva dva meseca otkako smo preuzeli odgovornost za Dom zdravlja. Isto, principijelno, kako ovo kažem za bilo koga drugog, kažem i za sebe i za direktore koji su iz moje partije i naše koalicije i sa kojima ja danas sarađujem, da svako treba da odgovara za eventualne propuste u radu ili ako na bilo koji način zloupotrebe službeni položaj – kaže predsednik Opštine Inđija.
On se osvrnuo i na trenutnu situaciju u pomenutoj zdravstvenoj ustanovi, istakavši da samo zahvaljujući intervenciji lokalne samouprave račun Doma zdravlja nije blokiran, iako je blokada pretila zbog sudskih presuda u korist radnika zbog neisplaćenih putnih troškova.
– Radnici su tužili Dom zdravlja zbog neisplaćenih putnih troškova iz doba kada je Vasa Petrović bio direktor Doma zdravlja, i to nije bio slučaj samo u ovoj ustanovi, već i u drugim ustanovama i javnim preduzećima. Na svu sreću, radnici su pokazali visok nivo svesti i nisu pustili svoje presude na izvršenje, zbog čega im se ja zahvaljujem – kaže Gak i dodaje:
– Nismo odgovorni za tu situaciju, jer smo nasledili i dugovanja prema radnicima kojih ima 300, ali smo postigli dogovor da ćemo isplaćivati u narednim danima po nekoliko presuda. Ne samo da ćemo isplaćivati, nego ćemo izbeći i troškove izvršenja koji se dodatno plaćaju 200 evra po zaposlenom.
Gak je na kraju naveo da se u prethodnih deset meseci, od kako su preuzeli odgovornost za sve građane, nisu bavili kreativnim stvarima, jer su morali da „gase“ požare u javnim preduzećima, ustanovama, školama i vrtićima jer, kako kaže, nijednu ustanovu nisu zatekli bez problema i dugova. Većinu dugova u javnim preduzećima uspeli su pre Nove godine da servisiraju, ali za dugove u Domu zdravlja trebaće mnogo više vremena i sredstava.
Takođe, prvi čovek Opštine Inđija očekuje da za svoje propuste u radu odgovaraju i ostala bivša odgovorna lica u javnim preduzećima i ustanovama, još jednom podsećajući, da je celokupan nasleđen dug u toj opštini nakon preuzimanja odgovornosti, bio oko dve milijarde dinara.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.