18.05.2017.
Aktuelno

Đačke ekskurzije

Kontrole vozača i autobusa

Pripadnici saobraćajne policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, u toku maja i juna ove godine, sprovode intenzivne kontrole vozača i autobusa koji prevoze đake na ekskurzije.
Cilj kontrola je da se prevoz dece podigne na što viši nivo, što doprinosi povećanju bezbednosti saobraćaja u celini.
Načelnik Odeljenja saobraćajne policije Vladimir Roljić kaže da se aktivnosti policije sastoje u kontroli vozača i kontroli tehničke ispravnosti autobusa kojim se prevoze deca.
Kontrola vozača se obavlja uvidom u njegovu vozačku dozvolu, proverom da li je imao dovoljno sati i dana odmora pre polaska na put. Vozač se obavezno alkotestira zbog utvrđivanja prisustva alkohola u organizmu.
Policija proverava tehničku ispravnost autobusa uvidom u dokumentaciju i vizuelnim pregledom na licu mesta, svetlosno – signalnih uređaja i posedovanja neophodne opreme. Kontroliše se da li autobus poseduje protivpožarni aparat i da li u njemu ima dovoljno sedišta za sve đake i nastavnike koji putuju na ekskurziju.
Autobusi koji prevoze decu ne bi trebalo da su stariji od pet godina, a u slučaju da prelaze tu granicu, moraju imati urađen tehnički pregled ne stariji od pet dana. Svaki autobus treba da poseduje table koje označavaju da se njime prevoze deca i to na prednjoj i na zadnjoj strani autobusa, na vidnom mestu.
U slučaju da vozač ili autobus ne ispunjavaju potrebne kriterijume u pogledu ispravnosti, od prevoznika se zahteva zamena. Ako se utvrdi prekršajna odgovornost vozača, prema njemu se primenjuju kaznene odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.