25.05.2017.
Društvo

Apelacioni sud vratio na posao Mate Žarka, učitelja OŠ "S. B. Paja", koji je nezakonito dobio otkaz

Bio sam žrtva korupcije u obrazovanju i pravosuđu

Sve je počelo iznenada i bez najave, kao u nekom jeftinom, petparačkom krimi romanu. Učitelju Osnovne škole Slobodan Bajić Paja u Sremskoj Mitrovici Mate Žarku je od strane direktorke Škole Ankice Jevtić 19. oktobra 2015. godine oduzet dnevnik pod obrazloženjem da je suspendovan. Pošto je tražio objašnjenje i nije hteo da napusti učionicu, sutradan 20. oktobra u Školu je banula policija, koja mu je zabranila boravak u objektu. Od tada teku muke učitelja, nezakonito vođenje disciplinskog postupka je rezultiralo otkazom, sa rešenjem od 20. aprila 2016. godine, a M novine su o tome u više navrata pisale.

Sličnu sudbinu je doživeo i na Osnovnom sudu u Sremskoj Mitrovici, kome je tužio Školu zbog nezakonitog otkaza, gde je bio iznenađen nepravednom presudom i po njegovom mišljenju očiglednom pristrasnošću Suda. Konačnu reč je, po žalbi Mate Žarka rekao Apelacioni sud koji je naložio da se Mate Žarku prihvati žalba na rešenje o otkazu, te da se isti vrati na posao. Apelacioni sud je naložio da OŠ Slobodan Bajić Paja isplati troškove sudskog postupka u iznosu od 165.750 dinara, kao i da učitelju isplati sve zaostale plate pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Presuda, pravosnažna i izvršna, Apelacionog suda u Novom Sadu, nosi datum od 20. aprila 2017. godine, a advokatu Zorici Cundri, punomoćniku učitelja Mate Žarka, uručena je 17. maja ove godine. Od momenta izbacivanja učitelja iz Škole pod policijskom pretnjom, pa do danas, prošlo je više od 19 meseci, za koje vreme učitelj Mate Žarko ne prima platu, živeći na ivici gladi, u bedi i siromaštvu. Ipak, uprkos cinicima koji kažu da je pravda spora, ali nedostižna, advokat Zorica Cundra je za M novine rekla da je ovaj slučaj dokaz da u Srbiji ipak ima pravne države.

Ovo jeste pobeda pravne države, slaže se učitelj Mate Žarko i dodaje:

– Verovao sam da ima pravde i to je jedino što mi je davalo snage za sve ovo vreme. Dete mi je napustilo fakultet, jer nije bilo para ni za hranu. Od nas petoro u kući, samo moja žena radi za skromnu platu u privatnoj firmi.
Još apsurdnije od celog ovog slučaja je i sam razlog zbog čega je učitelj suspendovan. Kalambur je nastao zbog banalne rasprave oko toga kako će se nadoknaditi izgubljeni časovi za vreme Dečje nedelje. Čisto tehnička stvar, ali neslaganje učitelja sa direktorkom škole je iskorišćena da se od muve napravi medved. Mate Žarko kaže da to nije slučajno:

– Momenat je iskorišćen da bi mene otpustili i na moje mesto zaposlili, takođe na nezakonit način, drugu radnicu. Zbog ovoga što se dešavalo, smatram za najodgovorniju načelnicu Gradske uprave za obrazovanje Mirjanu Pjevac. Ona se celo vreme pravi neobaveštena i nevešta, a vrlo dobro je sve znala o čemu se ovde radi. Sud, kome sam se žalio zbog nezakonitog otkaza, se takođe ponašao čudno. Sud je prihvatio kao zdravo za gotovo sve ono što govori Ankica Jevtić, iako je i laiku jasno da ne može u upravnom postupku da direktor bude istovremeno i svedok i donosilac odluke. To nije bilo ni za vreme Turaka – kadija te tuži, kadija te sudi…

Nemajući više kud, Mate Žarko se obratio i premijeru Aleksandru Vučiću, prilikom njegovog susreta sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović u Tavankutu, juna prošle godine. Tom prilikom je, preneli su mediji, između ostalog rekao:

– Ne znam da li sam im smetao zato što sam Hrvat, ili zato što sam bio član DS, ali da hoće znali bi da sam ja pomagao Srbima koji su dolazili ovde kao izbeglice, više nego neki rodoljubi, koji su to svoje lažno rodoljublje itekako unovčili i politički zloupotrebili.

Mate Žarko kaže da ga zanima ko će sada da zaštiti direktorku, s obzirom na to da je i ministar prosvete rekao da će smeniti sve direktore koji prave troškove zbog izgubljenih sporova. Ipak, njemu je najvažnije da se vrati svojim đacima kao neko ko se dokazano nije ogrešio o zakon. O ostalom neka misle oni koji su ceo ovaj slučaj iscenirali.
Golgota kroz koju je prošao pokazala je najružnija lica ljudskih karaktera nekih njegovih kolega, koji nisu birali sredstva da se istaknu u svojoj poslušnosti, Kao na primer inspektorka koja nije reagovala kada ju je zvao pošto je policija upala u Školu. Ipak, većina prosvet-nih radnika nije želela da lažno svedoči protiv svog kolege, zahvaljujući čemu je Apelacioni sud doneo presudu u njegovu korist.

Advokat Zorica Cundra navodi da je u žalbi Apelacionom sudu na presudu Osnovnog suda morala da napiše i to da učitelj Mate Žarko iritira sudiju, toliko da je na suđenju angažovala obezbeđenje, što nije zabeleženo u praksi na ovakvoj vrsti suđenja.

– Ja ne mogu da tvrdim da je sudija (Draginja Marković, prim. aut) bila pristrasna, ali sam u svojoj žalbi istakla sam stekla utisak kao da je Sud postupao u maniru predanog advokata direktorke Ankice Jevtić. Zbog toga smo tražili i izuzeće sudije, koje nije prihvaćeno – rekla je ovom novinaru.

Kada je reč o sudiji, Draginja Marković važi za iskusnog sudiju, koja je svojevremeno bila i sudija Suda udruženog rada, pa su joj svakako dobro poznate stvari vezane za radni odnos.

Inače presuda Apelacionog suda je pravosnažna i izvršna. Škola se može žaliti Kasacionom sudu, koji ima pravo da preinači presudu. Da li će Škola posegnuti za vanrednim pravnim lekom, tražeći reviziju sudskog postupka, i da li će Kasacioni sud to prihvatiti, priča je na dugačkom štapu.

Dotle, pravosnažna presuda Apelacionog suda, mora se izvršiti.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.