02.03.2017.
Sport

Proglašeni najbolji sportisti Rume

Ubedljivo najuspešniji Tekvondo klub „Zmaj“

Najuspešniji rumski sportisti za proteklu godinu proglašeni su na svečanosti koja je 25. februara održana u Kulturnom centru, u organizaciji opštinskog Saveza sportova i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.
Najbolji su proglašeni u 19 kategorija, a bilo je predloženo ukupno 40 kandidata pojedinaca i ekipa. Ove godine potpuna je dominacija borilačkih sportova, a najviše priznanja kako pojedinačno, tako i ekipno dobio je Tekvondo klub „Zmaj“.
Nažalost, na ovoj svečanosti najuspešnijih nije bilo jer učestvuju na takmičenju „Slovenija Open“ u Mariboru.
To je turnir „G“ klase koji se boduje za reprezentaciju, za svetsku rang listu i jako je bitan u kalendaru. Za seniore su turniri tog tipa najbitniji za rejting koji se uzima kod izbora za reprezentaciju i odlazak na svetsko prvenstvo. Mi trenutno imao oko 130 članova, u tri sekcije dve su u Rumi i jedna u Putincima. Tekvondo je i kod nas i u Srbiji doživeo pravu ekspanziju i već smo postali sila u tekvondo takmičenju rekao nam je Miladin Dakić, jedan od trenera u TK „Zmaj“ koji je na ovoj svečanosti bio u ime svih svojih kolega koji su u Sloveniji.
A evo i ko su najuspešniji sportisti po kategorijama: Stefan Simić iz Džudo kluba „Sloven“ najbolji je u kategoriji pionira, a Katarina Orlović, njegova klupska drugarica u kategoriji pionirki. Nenad Jovanović iz Boks kluba „Sloven“ i Ilija Vukotić – Kik boks klub „RU 09“ su najbolji juniori, a Ana Bjelić iz Džudo kluba „Sloven“ je najuspešnija juniorka.
Najbolje preduzeće je „Albon“, a najbolji pojedinac u radničko sportskim igrama kuglaš Dušan Srdanović. Po sportskim rezultatima u godini za nama najuspešnije su bile Osnovna škola „Veljko Dugošević“ i Gimnazija „Stevan Puzić“.
Najbolji pedagozi fizičke kulture su Dušan Dimić iz OŠ „Veljko Dugošević“ Ruma i Zdravko Barić iz OŠ „Dušan Jerković“ Ruma, dok je Vera Milovančević iz rumske Gimnazije najbolji pedagog u kategoriji srednje škole.
Branislav Mirić je proglašen za najboljeg sportskog radnika, a Borislav Krstić za najuspešnijeg trenera. Krstić je trener seniorske reprezentacije i naravno, trener rumskog Tekvondo kluba „Zmaj“. Ekipa koju on trenira TK „Zmaj“ je istovremeno, najbolja sportska muška ekipa, dok je najbolja ženska ekipa Atletskog kluba Ruma.
Najbolji senior je Draško Jovanov iz TK „Zmaj“ koji je osvojio treće mesto na Prvenstvu Evrope i prvo mesto na Prvenstvu Srbije, a Iris Jović Vujaković iz istog kluba je najbolja seniorka. Ona je osvojila treće mesto na evropskim Univerzitetskim igrama, kao i prva mesta na prvenstvu i Kupu Srbije.
Specijalne nagrade su dobili Svetlana Bilić internacionalni fudbalski sudija, Jovana Mušicki iz TK „Zmaj“, maratonka Dragana Špehar (trčala Njujorški maraton) i Tanja Đapić, golman.
Za sportsku legendu je proglašen Miroslav Marković, a Siniša Sremac je takođe, posthumno, dobio nagradu za doprinos sportu.
Ovu svečanost je otvorio Slađan Mančić, predsednik rumske opštine koji je čestitao svim najboljim sportistima i poželeo im je još više dobrih rezultata.
Rumska opština dosta ulaže u sport, svake godine sve više. Ove smo izdvojili, po nekoliko osnova, preko 50 miliona za rad sportskih klubova, plaćanje zakupa sala, ali i poboljšanje sportske infrastrukture. Važno nam je da se mladi ljudi bave sportom, da budu zdravi i dobri ljudi. Kroz takmičenje vi promovišete sebe i svoje klubove, ali i našu opštinu poručio je sportistima Slađan Mančić.
Po dodeli ovih priznanja i novčanih nagrada koje je obezbedila lokalna samouprava uručene su i nagrade Fudbalskog saveza Rume najboljoj ekipi, to je FK „Borac“ iz Klenka i Nenadu Rakiću iz FK „Sloven“ kao najboljem igraču.
Jedna od dobitnica nagrade je i sedamnaestogodišnja Tanja Đapić iz Rume koja je golman u ženskom FK „Vojvodina“ Novog Sada.
Na naše pitanje odakle interes za ovaj, uglavnom, „muški“ sport kaže:
Moj tata je igrao fudbal kod Petra Stolića koji me je video i zbog njega sam i počela da treniram. On je velikim delom zaslužan za ono što sam danas i zahvaljujem mu se na tome. U maju prošle godine sam bila proglašena za najboljeg golmana na Evropskom prvenstvu u Belorusiji do 17 godina starosti i izabrana sam u idealni tim Evrope. Još su mi ciljevi i ambicije vezani za „Vojvodinu“, a dalje ću videti. Na primer, volela bih da igram u Nemačkoj ili Engleskoj gde je mnogo bolja situacija kada je ženski fudbal u pitanju. Ovde se samo od fudbala ne može živeti.
Tanja Đapić pohađa vanredno Ekonomsku školu u Novom Sadu. Pohvalila nam se da je položila četiri ispita.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.