09.03.2017.
Društvo

Sremska Mitrovica

Adventistička crkva pomaže siromašnima

Centar za socijalni rad „Sava“ iz Sremske Mitrovice uz pomoć donatora i podrške Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu prošlog če-tvrtka, 2. marta uručio je pakete pomoći najugroženijim kategorijama sta-novništva, u koje se svrstavaju stara lica i porodice sa decom koja imaju zdravstvene probleme. Pomoć u vidu hrane i sredstava za higijene dobilo je 150 korisnika, dok su za decu obezbeđeni i paketi sa slatkišima i škol-skim priborom. Za ove donacije obezbeđeno je 300.000 dinara od strane Mi-trovčana, vernika Adventističke crkve.

Pomoć je pristigla i sedamdesetčetvorogodišnjoj baka Ljubici Ilić iz No-ćaja, o kojoj brine gerontodomaćica Ljiljana Bugarski.

– Rodom sam iz Dublja, a u Noćaju živim od 1962. godine, od kako sam se uda-la. Radili smo muž i ja, nismo imali dece, borila sam se za život, bio je težak. Živela sam bedno, dok sam bila zdravija, radila sam, išla sam i u komšiluk da pomognem, preživljavala sam. Bila sam borac za život. Sad sam obolela, ne mogu više da radim. Držim kokoške, pa odnesem jaja na cen-tar da prodam, uzmem neki dinar. Ljilja mi je desna ruka, tri puta ona mene obilazi. Zahvalna sam na pomoći koju sam dobila, veoma mi znači – ispri-čala je Ljubica Ilić.

Paketi pomoći, između ostalih, uručeni su Milanki Gašpar i njenom bole-snom dvogodišnjem unuku Dejanu.

– Privremeni sam staratelj bolesnom unučetu, pošto je njegova mama već go-dinu dana u bolnici. Dejan ima dve godine i tri meseca. Rodio se pre vreme-na i od tada ima problema. Srce mu je na desnoj strani, ima dve slezine, imao je izliv krvi na mozak kada je imao šest meseci, takođe se bori sa tahi-kardijom i epilepsijom, koju je prouzrokovala cista na mozgu. Sad treba da se operiše, čekamo da lekari razmotre kako će to odraditi, pošto je cista na nezgodnom mestu. U svemu ovome, Centar za socijalni rad mi je izlazio u susret u vidu raznih pomoći, mada mi najviše znači novčana pomoć, jer je sve veoma skupo. Njega na sve preglede moram da vozim taksijem, zbog epilep-sije, taksi za Beograd i Novi Sad nije nimalo jeftin. Treba mi i novac da bi ćerki mogla da platim prevoz iz Vršca, da dođe da vidi sina – iskreno priča Milanka, čija je penziju 10.300 dinara.

Pored toga, njena ćerka prima socijalnu pomoć u iznosu od 12.200 i 3.300 dinara dečijeg dodatka, što je nedovoljno, jer kako ona kaže, pregledi i kontrole su veoma skupi. Nakon obraćanja medijima koji su već pisali o ovom slučaju, Milanka kaže da se situacija promenila i da joj je pristizala pomoć, međutim, još uvek su joj potrebna značajna sredstva kako bi izlečila svog unuka.

Vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu za-štitu Vojislav Mirnić istakao je ovom prilikom da je potrebno podići svest stanovništva da bez zajedničkog rada i zajedničkog delovanja ne može-mo da rešimo probleme socijalno ugroženih.

Danilo Puškaš, propovednik, svešteno lice hrišćanske Adventističke crkve kaže da je ova crkva stalno uključena u dobrotvorne akcije, a da je ovu omogućio je vernik koji je inače Mitrovčanin.

– Hrišćanska Adventistička crkva u Srbiji i inostranstvu je stalno uklju-čena u različite dobrotvorne akcije. Već godinama imamo dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad i svake godine pomoć uručujemo ugroženim stanovnicima. Ove godine smo imali sreću da je jedan naš vernik pokrenuo inicijativu da se pomogne ugroženima i omogućio 300.000 dinara, koje smo iskoristili kako bismo napravili 150 paketa hrane i higijene. Tri puta go-dišnje delimo jednokratne pomoći, oko Nove godine smo podelili 40 paketa – rekao je Puškaš.

Direktorka Centra za Socijalni rad „Sava“ Snežana Stanisavljević rekla je da Centar ima dobru saradnju sa donatorima a da su se ovom prilikom od-lučili da pomoć dobiju dva najugroženija tipa korisnika Centra za soci-jalni rad – stara, socijalno ugrožena lica i porodice sa decom koja imaju zdravstvene probleme.

Kako zakon nalaže, verski objekti koji služe za molitvene svrhe oslobođeni su plaćanja poreza, pa bi bilo lepo kada bi se i Srpska pravoslavna crkva uključila u ovakve akcije. Novcem kojim bi inače platila porez, kojeg je oslobođena, mogla bi pomoći ugroženom stanovništvu, kojeg je iz dana u dan sve više.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.